Головна » 2017 » Квітень » 12 » Районний  конкурс-захист  пошуково-дослідницьких робіт учнів-учасників обласного проекту «Народна пам’ять: ХХ століття»
17:20
Районний  конкурс-захист  пошуково-дослідницьких робіт учнів-учасників обласного проекту «Народна пам’ять: ХХ століття»

12.04.2017 року  відбувся районний  конкурс-захист  пошуково-дослідницьких робіт учнів-учасників обласного проекту «Народна пам’ять: ХХ століття».   У конкурсі прийняли участь школярі  з 12 шкіл. Методист РМК Копейко Т.М. привітала учнів та вчителів. Вона відзначила, що  проект  діє  з  жовтня 2006 року. Педагоги та пошуковці включилися у роботу над реалізацією обласного проекту «Народна пам’ять: ХХ століття». Вони  досліджують нерозкриті сторінки історії: Голодомор 1932-1933 років, становлення та розвиток освіти на селі, визначні особистості рідного краю, історію виникнення  рідного села, вивчають історію Другої Світової війни, досліджують трудові подвиги людей, розповідають про долю  своєї  родини, про воїнів Афганістану , героїв-учасників АТО. Історично-краєзнавчий проект «Народна пам’ять: ХХ століття» поглиблює знання учнівської молоді з історії рідного краю через дослідницьку роботу, відкриває трагічні і героїчні сторінки історії рідного краю.     

    У цьому навчальному році юні історики обирали довільну тему для своїх досліджень.   Так, учні  Військової СШ презентували роботу на тему «Раби фашистської неволі».   Цікаву роботу  на тему «Історія Городище Башмачка» підготували учні Башмачанської СШ. Вони розкрили та показали минуле села і наголосили, що історія села цікава з точки зору як археологічного об’єкта для дослідження. Адже таких городищ налічується лише 3 в Україні. Юні історики розповіли про  кургани бронзового століття (1-3 тисячоліття до нашої ери), про скіфські та сарматські кургани (4-2 століття до нашої ери), про загадкове  старовинне укріплення представників черняхівської культури, прямих нащадків слов’ян.

Учні  Письмечівської СШ  презентували дві роботи. Член гуртка «Історики-краєзнавці»  Рибальченко Владислава - про художницю-землячку Іванову Ларису Володимирівну  та Світлик Олександра - про земляка-громадського діяча, правозахисника  Розумного Петра Павловича.

Учениця 8 класу  Сурсько-Михайлівської СШ Колесник Анна підготувала роботу на тему «Унікальна Михайлівська балка». Учні Миропільської НСШ презентували пошуково-дослідницьку роботу про односельчан, ветеранів другої світової війни. 

Учні Криничанської СШ  Гільфанова Вікторія та Інюшина Олена   підготували історико-краєзнавчий проект на тему «Пам’ять про них збережуть нащадки». Вони розповіли про поважну і шановну людину у селі – Фандєєва Миколу Григоровича.

 Учні Дзержинівської СШ підготували роботу на тему «Пам’ятаємо тих, хто воював за єдину Україну. Солонянщина пам’ятає своїх героїв АТО».

Учні Привільнянської СШ  презентували історико-краєзнавчий матеріал про кургани Привільнянської сільської ради».

Підготували проекти, але не захищали їх  такі учні: Жиглов Руслан з Петриківської НСШ  на тему «Моя прабабуся – герой нашого часу», Попадюк Вікторія з Березнуватівської СШ на тему « Березнуватівський сільський голова – Галан Ніна Іванівна; Олександропільський НВК  творчий проект «Віддані люди» та Червономаяцький НВК  робота колективу учнів «Минуле зі смаком полину».

     Педагоги-історики   залучають пошуковців  до витоків і  збереження   історико-культурної спадщини та передачі її наступному підростаючому поколінню, надають юним громадянам об’єктивну історичну інформацію, популяризують серед школярів традиції, звичаї та цінності українського народу.

 Зібрані матеріали учителі використають при підготовці та проведенні  уроків, виховних заходів, цінні експонати поповнять шкільні  музеї, кімнати трудової та бойової слави,  з ними будуть знайомитися відвідувачі.

 

                          Методист РМК                                    Т.М. Копейко                        

Переглядів: 857 | Додав: mksolone | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar