Головна » 2017 » Квітень » 19 » Сворення повноцінної системи раннього втручання для вчасної допомоги дітям
18:33
Сворення повноцінної системи раннього втручання для вчасної допомоги дітям

За матеріалами  http://mon.gov.ua/

Створення повноцінної системи раннього втручання для допомоги дітям з порушеннями розвитку може змінити життя до 250 тисяч дітей. Про це йшлося під час підписання Меморандуму взаєморозуміння між різними інституціями, що будуть залучені до побудови системи раннього втручання в Україні.

Меморандум підписали Мінсоцполітики, МОН, Мінфін, Мін’юст, МЗС, Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ, Всеукраїнське ГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України», Благодійний фонд «Інститут раннього втручання» для дітей з порушеннями розвитку та дітей-інвалідів, Всеукраїнська фундація «Захист прав дітей», Фундація Soft Tulip (Нідерланди), Європейська асоціація раннього втручання EURLYAID.

Меморандум передбачає не лише об’єднання зусиль усіх інституцій, що підписали документ, а й створення єдиної національної платформи раннього втручання. Нацплатформа координуватиме роботи різних органів влади, міжнародних і національних організацій для вироблення єдиних підходів та координації роботи зі створення системи раннього втручання.

Платформа має також забезпечити інформування громадян України про раннє втручання. Зокрема, це має допомогти батьками, які стикнулися з проблемами розвитку дитини, отримувати актуальну інформацію про те, як направити власні зусилля на розвиток дитини, та інструменти, які вони можуть для цього використовувати.

За даними Державної служби статистики України, станом на 01.01.2016 року в Україні функціонує 116 інклюзивних груп в дошкільних навчальних закладах. Разом зі здоровими дітьми у цих групах навчається 1тис 641 дитина.

Для забезпечення особистісно-орієнтованого підходу та організації корекційно-розвиткової роботи в інклюзивній групі у ДНЗ передбачається 1 ставка асистента вихователя на 1 інклюзивну групу.

Загалом в системі дошкільної освіти в Україні навчається 8тис 357 дітей з інвалідністю. При цьому у групах спеціального призначення, де відбувається корекція певних проблем, навчається 62тис 620 дітей (існує 4тис 55 груп).

Довідково:

Раннє втручання (англ. Early Intervention) – міждисциплінарна сімейно-центрована система допомоги дітям раннього віку з порушеннями розвитку та дітям груп біологічного і соціального ризику, спрямована на покращення розвитку дитини та підвищення якості життя родини

Детальніше За матеріалами  http://mon.gov.ua/

Переглядів: 508 | Додав: mksolone | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar