Головна » 2018 » Грудень » 14 » 5 грудня відбувся всеукраїнський “День Дівчат” у рамках ініціативи #ДівчатаSTEM
12:05
5 грудня відбувся всеукраїнський “День Дівчат” у рамках ініціативи #ДівчатаSTEM

За матеріалами http://csr-ua.info/csr-ukraine

5 грудня 2018 року технічні та науково-дослідні компанії відкрили свої двері дівчатам 5-9 класів, щоб пробудити їхній інтерес до науки, техніки, інженерії та математики (STEM). Екскурсії та спілкування з персоналом пройшли в семи містах – Києві, Дніпрі, Львові, Житомирі, Івано-Франківську, Южноукраїнську та Ужгороді. Організаторами “Дня Дівчат” є Центр “Розвиток КСВ” з Фондом ООН в галузі народонаселення у рамках ініціативи #ДівчатаSTEM.

Шістнадцять великих та малих компаній провели практичні заняття, екскурсії, семінари, вікторини, конкурси, майданчики для спілкування серед дівчат, які навчаються в середній школі. Все заради однієї мети: пробудити їхній інтерес до науки і техніки. Організатори першого Дня дівчат в Україні влаштували телеміст з містами, де проводилась подія, під час якого дівчата поділилися своїми враженнями від візитів до компаній і знайомства зі спеціалістками, які зруйнували їхні стереотипні уявлення про професії.

Першими виступили школярки з Івано-Франківська які відвідали «Прикарпаттяобленерго», де зустрілися з жінками-енергетиками і побачили на власні очі, що гендерні стереотипи про «нежіночі» професії це застарілі уявлення. В Ужгороді школярки завітали до ІТ-компанії «Astound Commerce», де поговорили про сферу інформаційних технологій, про можливості для дівчат у цій сфері, про те як обирати свій шлях і розвиватися у своїй професії, оцінювати свої конкурентні переваги і реалізувати свій потенціал наповну. Окрім цього, школярки дослідили напрям лабораторної діагностики – потрапили туди, куди більшості «вхід заборонено». Мережа лабораторій «Астра-Діа» провела екскурсію у свій захопливий світ досліджень та технологій. Дехто з дівчат почали думати про професію мікробіологів і дослідницьку сферу роботи. У Києві школярки відвідали компанію Miratech, де дізнались від спеціалісток з ІТ-індустрії про виклики в технічній сфері. Також побувавши в ІТ-компанії DAXX, 75% дівчат захотіли обрати для себе ІТ-сферу у майбутньому. Нові знання з фармацевтичної сфери школярки отримали в компанії TEVA та дізнались про навички майбутнього і як їх розвивати. Дівчата побували в сучасній ІТ-школі Unit Factory, де поспілкувались з дівчатами-розробницями та відкрили для себе багато сучасних технологій. Дуже захоплюючою була екскурсія до компанії UGEARS, під час якої дівчата побачили всі етапи виготовлення дерев’яних 3D-пазлів та змогли спробувати зібрати дерев’яні міні-конструктори. Також школярки завітали до ІТ-компаній у Львові, Дніпрі та Житомирі.

Координатори проекту у містах провели анкетування серед школярок, які брали участь в екскурсії, за результатами якого – 50% дівчат на початку вважали, що професії поділяються на «чоловічі» та «жіночі».
“Я не знала, що в Україні так багато успішних жінок, які своїми силами багато чого досягли”, “Не знаю, чи це вплине на мій вибір професії. Але ця зустріч дуже мене надихнула. Я хочу досягати більше і буду працювати більше. Дякую!”, “Цей день навчив мене як мінімум не боятися йти в так звані «чоловічі» професії та чоловічі колективи, впевнено йти до своєї мети” – коментують школярки, які брали участь у “Дні Дівчат”.
Сімдесят відсотків дівчат, які брали участь в “Дні дівчат”, заявили про те, що День в компанії змінив їх плани на професію. А це означає, що “День дівчат” має розвиватися і в 2019 році він стане масштабнішим” – коментує Марина Саприкіна, Голова правління Центру “Розвиток КСВ”.
Павло Замостьян, Заступник Представника Фонду ООН у галузі народонаселення: “З огляду на динамічний розвиток науково-технологічної сфери економіки, залучення дівчат до навчання та роботи у сфері STEM – це майбутня перемога для всієї країни. Отримавши персональний досвід спілкування з представницями цих професій, дівчатам буде легше прийняти рішення про свій майбутній кар’єрний шлях, вільний від стереотипів що наразі панують у суспільстві”.

Загалом до проведення “Дня Дівчат” цього року долучилися 320 дівчат, які завітали до 16 компаній у 7 містах України. Компанії: Astound Commerce, Астра-Діа, ювелірний дім “Версаль”, DAXX, Енергоатом, ISM Україна, Luxoft, Miratech, ПриватБанк, Прикарпаттяобленерго, Sombra, TEVA, UGEARS, Unit Factory, УкрГазБанк, 123Soft.

***
Довідка:
Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні з відповідального ведення бізнесу та розвитку корпоративної соціальної відповідальності. Пріоритети Центру: розвиток КСВ, кар’єрних навичок серед молоді, STEM освіти і популяризація науки і технологій серед дівчат. Серед основних досягнень Центру – щорічний Конкурс кейсів з Цілей сталого розвитку, Пакт заради молоді, Карта професій й спільнота Кар’єра мрії, щорічний Форум «Бізнес і університети», проект Дівчата STEM тощо. В рамках своєї діяльності Центр співпрацює з Міністерствами, міжнародними організаціями, компаніями. Детальніше: www.csr-ukraine.org та www.facebook.com/CSRUkraine, www.facebook.com/CareerHubUkraine та www.facebook.com/divchataSTEM

М  UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення – є провідною агенцією ООН, яка зосереджує свою роботу у сфері гендерної рівності, репродуктивного здоров’я та розбудови потенціалу молоді. Спільно з партнерами ми працюємо у 150 країнах та територіях світу, а з 1997 року і в Україні для утвердження рівності, подолання гендерних стереотипів, посилення можливостей жінок, рівномірного розподілу домашніх обов’язків та залучення чоловіків у виховання дітей. З 2015 року спільно із Міністерством соціальної політики України впроваджується кампанія «Щастя в 4 руки». Більше інформації про UNFPA та нашу роботу в Україні: www.ukraine.unfpa.org. Стежте за діяльністю UNFPA у Twitter та Facebook. Більше про проект «Щастя в 4 руки» http://zags.org.ua
За додатковою інформацією просимо звертатися до Каріни Семенко, координаторки напрямку STEM Центру “Розвиток КСВ”:
тел.: (044) 292 02 48
e-mail: ks@csr-ukraine.org

День дівчат: довідка про міжнародний досвід
У Нідерландах “День Дівчат” проводиться вже восьмий рік поспіль. Минулого року 11 000 дівчат (віком від 10 до 15 років) відвідали 350 STEM-компаній 12 квітня 2018 року. Запрошуючи дівчаток до компаній, технічних установ та інших організацій, організатори, організація VHTO, хочуть показати дівчатам, що вони потрібні та необхідні в світі STEM.

Переглядів: 466 | Додав: mksolone | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar