Головна » 2018 » Листопад » 22 » Критерії оцінювання завдань відкритого типу на ЗНО
10:10
Критерії оцінювання завдань відкритого типу на ЗНО

За матеріалами  http://osvita.ua

У 2019 році одними з найважливіших завдань тестів ЗНО залишаються відкриті тестові завдання з розгорнутою відповіддю. Такі завдання включені до тестів з української мови та літератури, іноземних мов (англійська, німецька, французька, іспанська), а також математики.

У мовних тестах це завдання полягає у написанні власного висловлення. У тесті з математики передбачається розв’язування задач.

Оцінювання та нарахування балів за виконання зазначених завдань здійснюється під час перевірки бланків відповідей «Б» екзаменаторами відповідно до Схем оцінювання завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю, що ухвалені Українським центром оцінювання якості освіти.

Під час оцінювання завдань відкритого типу враховуються наступні складові: логічність, послідовність, структурованість та зв’язність викладу, змістове наповнення.

Крім того, для мовних тестів враховується грамотність, а також лексична, граматична та стилістична довершеність. У математиці враховується наявність кінцевої правильної відповіді.

Оцінювання завдань відкритого типу

Українська мова та література. Завдання відкритого типу з розгорнутою відповіддю з української мови складається з основи (умови завдання) та передбачає створення учасником ЗНО власного аргументованого висловлення на дискусійну тему. Максимально можлива кількість балів за таке завдання – 20. Перевірка висловлення здійснюється за 6 основними критеріями. Ознайомитися з критеріями оцінювання завдання відкритого типу з української мови можна за посиланням.

Математика. З математики пропонується 3 завдання відкритого типу: № 31 і № 33 - завдання з алгебри та початків аналізу та № 32 – з геометрії. Завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю складаються з основи (умови задачі) та передбачають її розв’язування. Вони вважаються виконаними, якщо учасник ЗНО в бланку відповідей навів пояснення всіх етапів розв’язання, зробив посилання на математичні факти, з яких випливає те чи інше твердження, проілюстрував розв’язання задачі рисунками, графіками тощо. Максимум за таке завдання з математики можна набрати 4 (за завдання №31, 32) або 6 балів (завдання № 33). Ознайомитися з критеріями оцінювання завдання відкритого типу з математики можна за посиланням.

Іноземні мови. Для перевірки знань з будь-якої іноземної мови завдання складається з основи та передбачає створення учасником ЗНО власного висловлення (особистого чи офіційного листа) відповідно до запропонованої комунікативної ситуації. За його виконання учасник може набрати від 0 до 14 балів. Оцінювання відбувається за 7 критеріями.

Ознайомитися з критеріями оцінювання завдання відкритого типу з англійської мови можна за посиланням.

Ознайомитися з критеріями оцінювання завдання відкритого типу з французької мови можна за посиланням.

Ознайомитися з критеріями оцінювання завдання відкритого типу з німецької мови можна за посиланням.

Ознайомитися з критеріями оцінювання завдання відкритого типу з іспанської мови можна за посиланням.

Також пропонуємо вам ознайомитися з іншими типами завдань і критеріями їх оцінювання, про які йдеться в нашій попередній публікації.

Переглядів: 394 | Додав: mksolone | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar