Головна » 2017 » Січень » 16 » Творчий ужинок ювілярки Олесі Омельченко
10:23
Творчий ужинок ювілярки Олесі Омельченко

     Ім’я письменниці Олесі Омельченко  - відоме не лише у нашому регіоні, Україні, а і за межами країни. У 2017 році, 19 січня, на водохрещу, виповнюється Олександрі Олексіївні – 65.

   Це – серйозний ювілей і до нього письменниця прийшла із багатим ужинком. Авторка 6 книг, за останні півтора роки, другу половину 2015  та за 2016 роки видала 4 книги.

    2016 р.- у видавництві "Пороги" вийшла книга п’яти драматичних віршованих творів "Мить і вічність", до якої увійшло п’ять драматичних віршованих творів. Вони відзначаються глибокою філософічністю, соціальною загостреністю, динамічністю, оригінальністю та фантастичністю.

       Трагікомедія «Лабіринт або Прелюдія апокаліпсису» присвячена проблемам боротьби сучасності із такими негативними явищами як алкоголізм, наркоманія, СНІд. У драматичній феєрії «Вир» розкривається незнищенність високого людського почуття – Любові. Драма «Епохи закривавлене обличчя» присвячена Чорнобильській трагедії та її наслідкам. У драматичній поемі «Світ ясних протуберанців» автор торкається проблем непорозумінь у сучасному суспільстві, де ще процвітають несправедливість та зверхність до народу. Драматична феєрія «Кличуть в пісню журавлі» присвячена сьогоднішнім подіям у АТО.

       У центрі болінь і переживань автора книги  – доля України. Своїм словом авторка торкається національних святинь і спонукає читачів подивитися на них по-новому, без хрестоматійного глянцю, співвіднести історію з сучасністю. Її твори несуть високий позитивний емоційний заряд, вражають новизною, експресивністю, невимушеністю викладу і водночас – напруженими та захоплюючими колізіями. Органічне єднання людини з природою, відчуття первозданності, надія на щасливе майбуття надихають читачів на благородні дії, даючи їм крила надії, віри, радості та любові.

   Наприкінці  2015 року ця книга відзначена премією ім..П. Кононенка.

На початку квітня 2016 року побачила світ книга громадянської лірики «Високий берег» із ілюстраціями авторки-художниці. Книга – сильна, високохудожня, відразу завоювала популярність серед читачів. Районна рада Солонянського району відразу ж перевидала книгу та розповсюдила серед бібліотек та шкіл Солонянського району.

   На 25-річчя Незалежності України, Солонянська рада високо оцінила літературну діяльність землячки та нагородила її, присвоївши звання «Почесний громадянин Солонянського району»

  До книги поезій та поем члена НСПУ, НСЖУ Олесі Омельченко «Високий берег»( 2016 р, видавництво «Ліра») увійшла громадянська, патріотична лірика, сповнена глибокого болю і любові до України, яка для авторки – найрідніша. Доля України – доля самої поетеси. Лірична героїня живе Україною, переймаючись її стражданнями, сподіваннями та надіями, милуючись просторами ріднокраю, оспівуючи його красу і неповторність. З Україною в серці, на високому березі Дніпра палає незгасним полум’ям Олесина Поезія, влучна, вразлива, філософічна, наскрізь сучасна і щира. Вона вирує почуттями, проміниться різнобарв’ям, спонукає читача до дії, роздумів, викликає у душах бурхливі емоції Світла. Авторка переконана у перемозі Добра, Справедливості; її Віра – непохитна, Любов – вічна, а мужнє Слово – закликає бути небайдужими і, як найдорогоціннішу святиню, берегти Батьківщину, нашу колиску, наш дім. 

    На вихід книги відразу ж відгукнувся Харків, друге рідне ще зі студентських років місто, радіопередачею «Дніпро»(автор – Ірина Мироненко).

У вересні 2016 року у видавництві «Ліра» виходить дві книги казок для дітей: віршована -  «Марійчина казка», до якої увійшли казочка-опера (музика Миколи Ведмедері) та»Марійчина казка», а також  казка у прозі «Казка про Вовка Недригайла».  

    Світлом та теплом наповнені казки Олесі Омельченко. Читаючи їх, захоплюєшся дивним, різнобарвним світом, який оточує нас. «Марійчина казка»  складається із двох творів: казки-опери «Зайчик і Козлик» та «Марійчина казка».

    У коротесенькій казочці  «Зайчик і Козлик» авторка змогла показати динамічне дійство, пригоди, біди і порятунку, яке спіткало бідного Козлика. Він ще маленький і його легко надурити. Тому легко повірив хитрій Лисичці, яка переодяглася Козою, пішов за нею і потрапив у пастку. Але справжні друзі не залишають ніколи у біді. Його друг Зайчик знімає серед зайців лісу тривогу, полководець заячого війська Заєць Грім вирушає на битву з Лисицею – тільки б визволити маленького бідолаху Козлика. З військом зайчиків до лав борців стають невгамовні, сміливі птахи. Разом легко долати перешкоди, ворогів бити, бо дружба – понад усе. І коли Козлика визволено, хитра Лисичка здалася, усі визволителі-переможці влаштовують свято на честь перемоги у братика Козлика, який живе біля Дніпра. Захоплююче свято із млинцями, медом, піснями та іграми приносить усім радість і переконує маленького читача, що зло обов’язково буде покараним, а добро буде торжествувати, якщо є єдність, дружба, віра та любов. От чому ця казка і читається, і співається легко та радісно.

   Безперечно, казка-опера повинна бути почутою і у музичному виконанні. Динамічна та весела, вона вселяє надію на щасливий сонячний день і на перемогу світла.

    Віршована казка «Марійчина казка» - про пригоди малесенької Марійки у царстві ельфів. Колисаючи, мама розповіла їй про пригоди місяця, і дівчинка, під враженням розповіді, у сні зустрічається із чарівником, який допомагає їй стати маленькою, крихітною феєю і подружитися з такою ж феєю-принцесою Леліт, яка зазнала горя, втративши матусю і потрапивши під дію чар злої чаклунки з планети Реї.

      Марійка у сні потрапляє у дивину, події якої захоплюють,  адже вона і сама бере участь у казці. Ставши маленькою феєю, разом з героями казки – принцесою Леліт, її матінкою, Місяцем-Тамму - бореться зі злом чаклунки, яка хоче розлучити закоханих:  принцесу планети Земля Леліт та принца із планети Квітка Тамму. Часто вона просто спостерігає за пербігом подій, але хвилюється за героїв, прагне їм допомогти і таки допомагає, доклавши зусиль.

    Марійка – смілива і допитлива, розумна і мужня. Їй хочеться добра, світла, любові і вона, разом з героями, домагається перемоги – зла чаклунка потерпіла поразку, закохані знову разом, І хоча Леліт  стала зіркою, а Тамму – місяцем, все ж, вони - щасливі, бо жива їхня Любов. Добро перемогло зло.

   Побудова сожету – струнка. Події – динамічні, напружені, багатошарові: казка в казці (одну казку розповідає мама, другу – чарівник, третя твориться самою Марійкою).

  Казка має виховне та пізнавальне значення. Вчить бути сміливими, мудрими, непримиренними зі злом, берегти природу, дбати про оточуючих; виховує чисті помисли і високі моральні якості.

    «Казка про Вовка Недригайла» - новаторська та захоплююча.

     Пригоди, на перший погляд наївного, але розумного, хитрого, кмітливого та винахідливого Вовка, який уміє не лише керувати лісовими справами, а і спілкуватися з іншопланетянами, пригоди його друзів змушують дітей дивуватися та сміятися, зачудовуватися та переживати за долю героїв, замислюватися над непростими проблемами сьогодення, які можна вирішити  лише з  любов’ю, добром, бережливо ставлячись  до оточуючого світу.      

     Авторка майстерно змалювала Недригайла у гумористично-іронічній манері.

     Казка, яка має тонкий сатиричний фон, безперечно цікава як для дітей середнього, так і старшого шкільного віку.

     Незабаром побачить світ і друга частина казки «Казка про Вовка Недригайла».

        Олеся Омельченко народилася 19 січня, на Водохрещу, 1952 року у селі Військовому Солонянського району Дніпропетровської області у родині хлібороба. Закінчила історико-філологічний факультет Дніпропетровського держуніверситету та факультет романо-германської філології Харківського держуніверситету. Працювала журналістом у газеті «Трибуна будівельника», викладачем у механіко-металургійному технікумі м. Дніпропетровська, школах міста. З 1994 року працює вчителем у рідній Військовій СЗОШ, опікується обдарованими дітьми, які посідають призові місця не лише у Всеукраїнських, а і у Міжнародних конкурсах.

      Член Національної Спілки письменників України з 1997 року, член Національної Спілки журналістів України з 2002 року.

    Автор поетичних книг: «Зачарований обрій», «Присвячую себе…», «Вселюбов», «Високий берег», книг для дітей «Скажи на мене: зірочка», «Марійчина казка», «Казка про Вовка Недригайла», книг драматичних віршованих творів та поем: «Полум’я Любові», «Адам і Єва», «Мить і вічність», якими зацікавилися театри кількох обласних центрів. Автор багатьох нарисів та публікацій у республіканській пресі та за межами України.

    Лауреат премії ім.. Івана Сокульського (2008 р.), премії ім.. Павла Кононенка (2015 р.), переможець кількох Всеукраїнських та Міжнародних поетичних конкурсів.

     Олеся Омельченко є автором сценаріїв та проектів районних та обласних масових свят і дійств, активний громадський діяч.

     Незабаром у видавництві «Ліра» виходить історико-філософсько-фантастичний роман-есе у віршах про рідний край «Дивограй».

     Письменниця  плідно працює над новими поетичними, драматичними, публіцистичними, гумористичними  та творами для дітей.

     Готові до видання 8 рукописів драматичних, прозових творів, оповідань, гуморесок та творів для дітей.

       Олесею Омельченко написана історія Військового та Військової середньої загальноосвітньої школи, починаючи з часів заснування школи у Військовому. Ряд нарисів про вчителів, які працювали і працюють у школі та про видатних особистостей краю: «Легендарна школа», «Історія краю».

       . Журналістські та художні твори друкує у газеті «Вперед», позаштатним кореспондентом якої є ще зі шкільних років, у республіканській періодиці та за кордоном. Брала участь у роботі 4 позачергового та 6 з’їздів письменників України. Бере активну участь у громадському житті.

       Олеся Омельченко (Козлова), вчитель вищої категорії Військової СЗОШ, керує Євроклубом, Прес-центром школи, літстудією «Віконечко», є головою методичного об’єднання вчителів гуманітарного циклу, членом творчої групи вчителів іноземної мови району, членом Асоціації українських германістів при гірничій академії інституту ім.Гете, висувалася жителями села депутатом Військової сільської ради. Постійно робить розробки сценаріїв різноманітних свят для Центру дитячої та юнацької творчості району, райво.

       Зараз письменниця працює над новими поетичними та прозовими творами. Мріє видати свої нові  книги, «Історію краю». Виступає по радіо та телебаченню. Її творчість вивчають у школах області, вузах, зокрема, у Дніпропетровському національному університеті на факультеті української філології, іноземної мови та мистецтвознавства. За її творами студенти пишуть реферати, курсові та дипломні роботи. Часто О. Омельченко виступає перед школярами району, студентами міста, в Інституті вдосконалення педагогічної майстерності вчителів області перед вчителями та бібліотекарями області.

       Матеріали про життя і творчість Олесі Омельченко зберігаються у історико-краєзнавчих музеях Солоного, Дніпропетровська, у Літературному музеї обласного центру. Стаття про неї увійшла до «Енциклопедії видатних людей сучасної України».

       Її творчість високо оцінена в Україні.

       Пише для дорослого читача та для дітей: поезії, поеми, віршовані драматичні твори, романи, повісті, оповідання, нариси, гуморески, есе, журналістські твори, літературознавчі та краєзнавчі наукові дослідження. Має ряд наукових розробок по роботі із літературно обдарованими дітьми( одна з них увійшла до збірника «Педагогічна спадщина Придніпров’я”), відкритих виховних заходів, сценаріїв високого рівня, власних розробок уроків із української літератури та німецької мови.

     Тут – лише частина  досягнень Олесі Омельченко. А ще у 2016 році були солідні публікації у періодиці, зокрема, оповідання Олесі «Стихія» у Всеукраїнському письменницькому журналі»Київ» № 3-4.

    Бажаємо нашій талановитій дорогій Олесі Омельченко міцного здоров’я, нових літературних звершень, збуття надій. Ми пишаємося тобою, Олесю! Уже на сьогодні твої твори увійшли у скарбницю літератури України. То ж- з роси та з води! Нових злетів і перемог! А ми, твої друзі, колеги по перу, віримо у нові здобутки, у щасливу долю твоїх творів, мріємо побачитищеїхнє сценічне втілення. Про творчість Олесі Омельченко коротко не скажеш, слово ще за критиками, літературознавцями, часом. Адже значимість творчості найточніше визначає час та читачі. Будь здорова, Олесю!

   20 січня о 13. 00 у приміщенні Літературного музею міста Дніпропетровська відбудеться творча зустріч ювілярки із шанувальниками її творчості. Запрошуються усі бажаючі.

    

                                                                                             Ніна Хіль, член НСПУ

 

Переглядів: 630 | Додав: mksolone | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar